Ulasan Kabel Console

Ulasan kabel console untuk configure switch

Assalamualaikum. Selamat pagi diucapkan kepada semua pembaca blog mrdaus. Harini saya nak buat ulasan mengenai kabel console untuk configure switch. Pada mulanya saya tak mahu pun untuk beli kabel ni , tapi lama kelamaan device di tempat kerja saya makin banyak pulak memerlukan penggunaan kabel console. Antara device yang saya setting selain switch adalah router, modem dan pelbagai lagi. Jadi saya buat keputusan untuk beli kabel console ni.

Cari punya cari sekali jumpa dalam shopee. Lagipun kabel ini adalah saranan dari saya punya network engineer. Sebab beliau menggunakan kabel yang sama. Kabel yang saya beli ni murah je. Cuma berharga RM 25.00. Majoriti kabel ni berharga RM 30 + tapi alhamdulilah dapat murah. Jadi terus saya beli. Lagipun kabeli ni dari China, jadi ambil masa lama nak sampai Malaysia. 2 minggu macam tu. Lepas dapat je terus saya buat review.

Di bawah adalah serba sedikit gambar preview dari kabel console yang saya beli tu.

 

 

RJ45 port

 

USB port

Cable console

Dari port usb laptop ke port rj45 switch

 

Interface Switch HP
Interface Switch HP
Proses untuk masuk ke COM4 di putty
Device manager port console cable

Itu saja ulasan saya untuk kali ni. Kabel ini sangat bagus dan murah. Berbaloi2 untuk dibeli jika anda kerap menggunakannya. Dari kita terus meminjam kawan baik beli sendiri. Hehehe